Και ενώ όλο και περισσότερα αεροδρόμια εισάγουν στο μενού τους νέες εμπειρίες πέρα από τις αγορές σε ακριβές μπουτίκ και το φαγητό –όπως για παράδειγμα τα φετινά εγκαίνια θερμαινόμενης πισίνας υπερχείλισης και παρατηρητηρίου στο TWA Hotel του JFK, στη Νέα Υόρκη–, κανένα δεν έχει μπορέσει να ξεπεράσει το Changi, και το Jewel είναι η πιο περίτρανη απόδειξη. Ασφαλώς διαθέτει μοδάτα εστιατόρια, καταστήματα και μπαρ. Έχει όμως να επιδείξει και απίστευτους κήπους και παιχνιδιάρικες ατραξιόν, που θα ταίριαζαν κάλλιστα στο εργοστάσιο σοκολάτας του Γουίλι Γουόνκα: ζώα φτιαγμένα από λουλούδια φωτεινών αποχρώσεων, γρασίδι μέσα από το οποίο αναδύεται τεχνητή ομίχλη ενθουσιάζοντας τα παιδιά, μια γέφυρα με γυάλινο δάπεδο, έναν λαβύρινθο από θάμνους με λουλούδια που «κλείνουν», πριν προλάβεις να τα μυρίσεις και να καταλάβεις πως δεν είναι αληθινά.
Τι συμβαίνει λοιπόν στον ταξιδιώτη όταν ένα αεροδρόμιο είναι προορισμός από μόνο του; Για να το μάθω, έκανα check in στο Crowne Plaza Changi Airport (το καλύτερο ξενοδοχείο εντός αεροδρομίου στον κόσμο για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα με τη Skytrax).
Check in με την ανατολή
Ήταν 7 π.μ. όταν έφτασα στο Crowne Plaza, το οποίο επέλεξα για τη διαμονή μου, γιατί, παρότι βρίσκεται σε τερματικό σταθμό αεροδρομίου, δίνει την αίσθηση τροπικού resort (διακοπές ήθελα να κάνω, έτσι κι αλλιώς). Διαθέτει εξωτερική πισίνα και ξαπλώστρες, ξύλινα decks, νησίδες από φοινικόδεντρα. Ανοιχτοί διάδρομοι επιτρέπουν στην υγρή ζέστη της Σιγκαπούρης να εισχωρήσει, δημιουργώντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Η θέση του ξενοδοχείου, δίπλα σε μια γέφυρα που οδηγεί στο Jewel, σημαίνει ότι μπορείς να περπατήσεις απευθείας μέχρι το νέο απόκτημα του Changi (αν και αξίζει και το Skytrain, για να δεις από πιο κοντά τον καταρράκτη). Καθώς η πτήση μου ήταν πρωινή, είχα κανονίσει να καταβάλω την έξτρα χρέωση που προβλέπεται για early check in (160 δολάρια Σιγκαπούρης, δηλαδή περίπου 106 ευρώ), προκειμένου να αποφύγω την αναμονή για το δωμάτιο (αν θέλετε να μείνετε μέσα στο Jewel, μπορείτε να δοκιμάσετε εναλλακτικά το ανερχόμενο Yotelair).
Πρωινή βόλτα στο Jewel
Τακτοποίησα τη βαλίτσα μου και έφυγα για το Jewel, το οποίο ο Moshe Safdie, ο αρχιτέκτονας που το σχεδίασε, περιέγραψε στο Architectual Digest ως ένα είδος «μυστικιστικού παραδεισένιου κήπου». Καθώς στέκεσαι στο deck παρατήρησης, ανάμεσα σε πανύψηλα δέντρα και πυκνούς θάμνους –ο καταρράκτης πέφτει μέσα στο κτίριο– δεν γίνεται να μη μαγευτείς. Θαύμασα την ανθρώπινη εφευρετικότητα, την κλίμακα και την ομορφιά του χώρου. Επισκέπτες με σακίδια στην πλάτη, σέρνοντας τη βαλίτσα τους, έκαναν στάση για φωτογραφία, με τα ορμητικά νερά να σφυρίζουν πίσω τους σε μια σύγχρονη εκδοχή του Νιαγάρα. Όταν το φως του ήλιου έπεσε πάνω στο νερό, σχηματίστηκε μάλιστα και ουράνιο τόξο.