Βουδαπέστη: Η Βασίλισσα του Δούναβη

Πύργος των Ψαράδων

O «Πύργος των Ψαράδων» είναι το πιο ρομαντικό μέρος στην παγκόσμια κληρονομιά της Βουδαπέστης. Αποτελεί ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης και βρίσκεται κοντά στο Κάστρο της Βούδας. Από το 1987 είναι ένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Βουδαπέστης και ένα στολίδι για ολόκληρη την Ευρώπη.

Εκκλησία του Ματθία

Ο αρχικός μεσαιωνικός ναός χτίστηκε περίπου στο 14ο αιώνα κι ήταν αφιερωμένος στην Παναγία, ενώ ο βασιλιάς Ματθίας Καρβίνος ήταν αυτός που την επεξέτεινε κι εξωράισε. Το μεγαλύτερο μέρος της εκκλησίας αυτής χάθηκε το 1541, όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν την πόλη και μετέτρεψαν το κτίριο σε Μεγάλο Τζαμί. Μετά την απελευθέρωση της Ουγγαρίας, η εκκλησία ανοικοδομήθηκε ξανά και κατά το 19ο αιώνα αναστηλώθηκε από τον Φρίγιες Σούλεκ σε νεογοτθικό ρυθμό.

Κοινοβούλιο

Το μεγαλύτερο και διασημότερο κτίριο της Ουγγαρίας αποτελεί ένα νεογοτθικό μεγαλούργημα χτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα κατά τα πρότυπα του Βρετανικού Κοινοβουλίου του Λονδίνου. Στο σχετικό διαγωνισμό που προκηρύχτηκε νικητής αναδείχτηκε ο Ίμρε Στέιντλ που στα τέλη του εικοστού αιώνα δημιούργησε αυτό το αρχιτεκτονικό αριστούργημα σύμβολο έκτοτε της Βουδαπέστης.

Βασιλική του Αγ. Στεφάνου

Η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της Βουδαπέστης, σχεδιάστηκε από τον József Hild και η οικοδόμηση ξεκίνησε το 1851, αν και δεν εγκαινιάστηκε μέχρι το 1905. Μια καταιγίδα κατέστρεψε τον αρχική θόλο το 1868 και για μεγάλο μέρος του κτιρίου απαιτείται ανοικοδόμηση. Η Βασιλική υπέστη επίσης ζημιές κατά τη διάρκεια του Β ΄Παγκοσμίου Πολέμου. Το κτίριο έχει 8.500 θέσεις και βρίσκεται στο στάδιο αποκατάστασης, το οποίο ξεκίνησε το 1980 και αναμένεται να συνεχιστεί. 

Αλυσιδωτή Γέφυρα

Εννέα γέφυρες συνδέουν τη Βούδα με την Πέστη, αλλά η Αλυσιδωτή Γέφυρα είναι η πρώτη και η πιο διάσημη, με συμπαγείς αψίδες και τα αγάλματα λιοντάρια. Ολοκληρώθηκε το 1848, και εγκαινιάστηκε το 1849, επιτρέποντας την ενοποίησή της Βούδας, της Πέστης και της Όμπουντα το 1872. Μετά από σημαντικές ζημιές που υπέστη από τους Ναζί, η γέφυρα επισκευάστηκε και εγκαινιάστηκε ξανά το 1949.

Κρατική Όπερα Ουγγαρίας

Η Ουγγρική Κρατική Όπερα είναι μια νεοαναγεννησιακή όπερα που βρίσκεται στο κέντρο της Βουδαπέστης. Εγκαινιάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τους Αψβούργους και είναι εφάμιλλη σε λαμπρότητα με εκείνη της Βιέννης χωρίς να έχει τίποτα να ζηλέψει. Αποτελεί το κορυφαίο δημιούργημα του σπουδαίου Ούγγρου αρχιτέκτονα Μίκλος Ιμπλ, έχει εντυπωσιακή πρόσοψη διακοσμημένη με αγάλματα των σπουδαιότερων εθνικών συνθετών, του Φέρεντς Έρκελ και του Φραντς Λιστ, ενώ εντυπωσιακοί φανοστάτες φωτίζουν τα πέτρινα σκαλοπάτια και την είσοδο του λαμπρού κτιρίου.

Παπούτσια στο Δούναβη

Πρόκειται για έργο τέχνης κοντά στο Κοινοβούλιο βαδίζοντας παραλιακά και προς τα νότια. Αναμφίβολα συγκλονιστικό, ξυπνάει μνήμες από το σκοτεινό παρελθόν της Ευρώπης και τους σκληρούς διωγμούς που υπέστησαν οι Εβραίοι. Στο σημείο εκείνο, οι Γερμανοί ναζί μαζί με τους Ούγγρους συνεργάτες τους συγκέντρωναν τους Εβραίους της πόλης και τους εκτελούσαν, πετώντας τους εν συνεχεία στο ποτάμι αφού τους υποχρέωναν να βγάλουν πρώτα το πολυτιμότερο τους πράγμα: τα παπούτσια τους.

Alexis Jei